наверх ⇑

Овочесховище

Загальновідомо, що вирощування і збір врожаю – це всього лише півсправи. Головне ж, зуміти отриманий врожай зберегти. Уміння виростити і після цього зберегти плоди своєї праці можна порівняти з боєм, коли захопити територію частіше легше, ніж утримати завойовану перемогу. У зв'язку з цим, багато хто може пригадати, ще не так давно широко вживалась таке словосполучення, як “битва за врожай”, коли цю “битву” регулярно насилу вигравали спільними зусиллями, а ось зберегти результати цієї “перемоги” не могли. Особливо, дана ситуація стосується овочів і фруктів, які зберегти не так вже і просто, не маючи спеціально обладнаного овочесховища.

 

Зв'язане це з тим, що при зберіганні, не в спеціально обладнаному овочесховищі овочі і фрукти досить сильно “дихають” внаслідок того, що в них відбувається окислення цукрів, через яке відбувається втрата живильних речовин, виділяється значна кількість вологи, вуглекислого газу і тепла. При протіканні цих процесів відбувається втрата якості овочів і фруктів, що зберігаються, а також зменшується їх вага, а в результаті це призводить до втрати продукції.

 

Якщо ж є овочесховища, з устаткуванням, яке здатне підтримувати оптимальний режим вологи і температури, регулювати газове середовище в приміщенні, то дані процеси практично зупиняються. Випаровування вологи неминуче супроводжується зменшенням маси плодів і овочів і такі втрати називаються природними. Їх можна скоротити шляхом регулювання інтенсивності дихання, а отже, і випаровування вологи, що має серйозне практичне значення.

 

Овочесховища на основі арочних конструкцій, що зводяться за сучасною американською технологією, які пропонуються компанією ТОВ “Ангар-Будсервіс”, мають ряд таких переваг, як швидкість будівництва і невисокий рівень витрат на нього. І що дуже важливо, дані арочні конструкції можна виконувати в антикорозійному виконанні, а особливості монтажу дозволяють забезпечити герметичність споруди без додаткових витрат.


Ми пропонуємо всесторонній комплексний підхід до питань будівництва і проектування овочесховищ, в сукупності з індивідуальним підходом до кожного клієнта. Він полягає у вирішенні всіх питань - від розробки проекту овочесховища і до здачі готового об'єкту, при цьому вирішення питань, які виникають між підрядчиками і замовником на будь-якій стадії реалізації, “Ангар-Будсервіс”, як генпідрядник будівництва, бере на себе.

 

 

ПРИНЦИП ЗБЕРІГАННЯ

 

Основою для вибору типорозміру камери послужив розрахунок оптимальних параметрів системи вентиляції та розміри споруди для кожної з культур:

   

Картопля, буряк

 

Варіант 1

Размір камери (д x ш x в) 22 x 23 х 9 м
Продукт        Картопля – 1000 тонн
Тип зберігання В контейнерах з повздовжньою вентиляцією
Параметри контейнерів (д x ш x в)  1200 х 1600 х 1200 мм
Система для зберігання Установка Combi-Vent 60

 

 

Варіант 2

Размір камери (д x ш x в)           50 x 22 х 9 м
Продукт        Картопля – 2500 тонн
Тип зберігання Навалом (в бурті) з напорними каналами

 

Передбачений варіант такого ж сховища, але з тамбуром розміром 22Х12 м. Цей варіант дозволяє не залежати від погодних умов при проведенні завантаження і вивантаження сховища, сортування і перебиранні.

 

Combi-vent 60 спроектований для забезпечення ефективного зберігання картоплі з використанням зовнішнього і внутрішнього повітря.

 

При необхідності можна добудувати необхідну кількість камер овочесховища на наступний сезон, збільшуючи його обсяг до 20 тис. т і вище.

 

Наявність великої кількості камер дає можливість при різних режимах вологості та температури, робити закладку картоплі на лікувальний період, сортувати і підготовляти для реалізації, окремо зберігати насіннєву картоплю, а при виконанні деяких спеціальних умов моркву.

 

 

Цибуля

Размір камери (д x ш x в) 21 x 20 х 9 м
Продукт        Цибуля – 530 тонн
Тип зберігання В контейнерах з повздовжньою вентиляцією
Параметри контейнерів (д x ш x в)  1200 х 1600 х 1200 мм
Система для зберігання "Сушильна стіна"

 

 

 Морква

Размір камери (д x ш x в) 22 x 20 х 9 м
Продукт        Морква – 750 тонн
Тип зберігання В контейнерах з повздовжньою вентиляцією
Параметри контейнерів (д x ш x в)  1200 х 1600 х 1200 мм
Система для зберігання Cropline

 

 

Капуста

Размір камери (д x ш x в) 22 x 20 х 9 м
Продукт        Капуста – 750 тонн
Тип зберігання В контейнерах з повздовжньою вентиляцією
Параметри контейнерів (д x ш x в)  1200 х 1600 х 1200 мм
Система для зберігання Cropline

 

Cropline розроблена спеціально для зберігання моркви, капусти, червоного буряка.

 

Система повністю автономна, параметри температури камери, температури продукту, вологості повітря регулюються за допомогою центральної с-ми управління.

 

Наступні параметри можуть бути встановлені окремо в кожній камері:

 

  • Температура загоєння ран
  • Період загоєння ран
  • Температура зниження за добу
  • Температура зберігання продукції
  • Історія зміни температури за весь період зберігання
  • Допустимі межі коливання температури
  • Мінімальна температура (захист від морозу)
  • Максимальна температура
  • Максимальна різниця температури між сенсорами
  • Період циркуляції повітря
  • Необхідна вологість

 

Кількість параметрів може бути більше, вказані найважливіші.

 

Використані при будівництві нових овочесховищ передові методики в галузі теплоізоляції, комп'ютерне управління системою вентиляції і контролю за процесом зберігання, мають значно більшу ефективність, аніж ті технології, що використовувались раніше.